Denk je erover om je eigen business te starten of ben je al even op weg en wordt het tijd om een (financiële) professionaliseringsslag te maken? Wij geven je 7 tips!

 

1. Start met duidelijke bedrijfsdoelstellingen.

Bij het vaststellen van je bedrijfsdoelen kijk je niet alleen naar de totale omzet, maar specificeer ook andere zaken zoals of je 10% of 30% winst moet maken op een (gemiddeld) project. Daarnaast is het van belang om verder te kijken dan alleen winstmarges. Denk bijvoorbeeld ook na over wat voor cultuur wil je hebben in jouw organisatie, hoe dat eruitziet en hoe je weet of je die cultuur behaald hebt. Probeer alle doelen die je hebt meetbaar te maken. Alleen zo kun je de voortgang en resultaten inzichtelijk krijgen!

 

2. Zorg dat iedereen binnen je bedrijf je bedrijfsdoelstellingen kent.

Iedereen draagt zijn steentje bij aan de doelstellingen, niet alleen het management. Je kunt methoden zoals OKR (Objectives and Key Results) gebruiken om dit te faciliteren. Zorg ervoor dat je je bedrijfsdoelstellingen met regelmaat met het hele team deelt, zodat iedereen op de hoogte is van de koers. Betrek elke afdeling actief bij het streven naar de bedrijfsdoelen. Zorg ervoor dat elke afdeling meedenkt over hun rol in het behalen van het totaalresultaat. Hoe draagt jouw afdeling bij aan de bedrijfsdoelen, en hoe ga je de voortgang meten?

 

3. Maak je marges per categorie apart inzichtelijk.

Komen jouw inkomsten uit productverkoop, consultancy, abonnementen of andere diensten? Zorg ervoor dat je de omzet en kosten per categorie in kaart brengt zodat je een brutomarge overhoudt. Deze bruto-marges bieden inzicht in de winstgevendheid van elke categorie. Zo zie je meteen of bepaalde categorie eigenlijk een kostenpost blijkt te zijn, die onderaan de streep wordt gecompenseerd door wel winstgevende categorieën.

 

4. Meet met regelmaat.

Plan wekelijks, maandelijks of in ieder geval regelmatig een meetmoment. Kijk of je bedrijfsdoelstellingen, inclusief de financiële doelstellingen zijn behaald. De meetfrequentie is afhankelijk van je bedrijf en wat effectief is voor jou, maar zorg ervoor dat je consistent blijft meten.

 

5. Verzorg een simpele rapportage.

Je wilt dat iedereen in je bedrijf meewerkt aan de doelstellingen, dus zorg dan ook voor een rapportage die voor iedereen te begrijpen is. Maak de rapportages transparant en voor iedereen te delen. Dit vereenvoudigt de communicatie en samenwerking.

 

6. Maak één persoon verantwoordelijk.

Zorg dat er één verantwoordelijke is voor de rapportage en controle. Deze persoon hoeft niet per se zelf de administratie te doen, maar houdt wel het totaaloverzicht van de voortgang, inclusief alle inkomsten en uitgaven (van een project).

 

7. Heroverweeg je kosten met regelmaat

Sommige kosten zijn logisch in de start van je bedrijf, maar niet meer op langere termijn. Zoals abonnementen die eigenlijk niet meer nodig zijn, maar nog wel doorlopen. Door met regelmaat te kijken naar de algemene kosten zorg je ervoor dat je scherp aan de wind blijft varen.

 

Wil je grip krijgen op jouw financiën maar lukt het niet om er tijd voor te maken? Wij helpen je natuurlijk graag!