Subsidies: financiële impuls of administratieve nachtmerrie?

Hoe laat je je start-up of mkb-bedrijf groeien? Juist, met de nodige financiële brandstof. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de opstartfase van je onderneming te financieren. Maar ook wanneer je bedrijf toe is aan doorontwikkeling en groei, kun je aanspraak maken op subsidies.

De rode draad door alle subsidies is dat je deze niet alleen moet aanvragen, maar ook verantwoorden. Het proces hiervoor kan behoorlijk complex zijn, afhankelijk van het type subsidie. We geven je een kort overzicht van de meeste bekende mogelijkheden, voor tips voor jouw bedrijf kun je altijd contact met ons opnemen!

 

1. Binnenhalen: Technologische Innovatie en Duurzaamheid

Een van de meest bekende subsidies is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze subsidie streeft ernaar technologische innovatie te stimuleren door bedrijven en zelfstandigen tegemoet te komen in de loonkosten van werknemers. De WBSO subsidie geeft een korting op de loonheffing die je betaalt voor je personeel wat in dienst is. Deze subsidie is dan ook alleen interessant als je personeel hebt. 

Voor bedrijven die zich richten op duurzaamheid zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar. Denk hierbij aan SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie), MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

 

2. Aanpakken: Innovatieve subsidiekansen

Hoewel het een inspanning vergt, kunnen goed gekozen subsidies een aanzienlijke impact hebben op je bedrijfsfinanciën. Zo is er bijvoorbeeld MIT (MKB-innovatiestimulering Topsectoren): Deze subsidie kent verschillende regelingen, waaronder MIT-Haalbaarheid en MIT-R&D-Samenwerking.

Een andere optie is de Innovatiebox, die verlaging geeft op vennootschapsbelasting voor winsten uit innovatieve activiteiten. Let wel, dit geldt alleen voor de winsten die voortkomen uit S&O (Speur- en Ontwikkelingswerk) activiteiten. Deze subsidie geldt dan ook alleen voor partijen die ook een WBSO beschikking hebben.

Als bedrijf kun je ook bij een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) terecht voor financiële ondersteuning en subsidieprogramma’s die gericht zijn op regionale ontwikkeling. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Innovation Quarter, Impuls Zeeland of Kansen voor West. Via deze ROMs kun ook een aanvraag doen van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). EFRO financiert projecten die gericht zijn op het verminderen van economische ongelijkheden en het stimuleren van duurzame ontwikkeling in verschillende regio’s.

Deze subsidies hebben meer verplichtingen dan eerdergenoemde subsidies, ze worden eigenlijk gezien als staatssteun. Je kunt subsidies in dit geval dan ook niet stapelen. Het loont vaak wel de moeite om de mogelijkheden te verkennen en te benutten.

 

3. Investeren: Europese subsidies

Europese subsidies zijn vaak complex, maar met de juiste begeleiding kunnen ze aanzienlijke voordelen opleveren. Denk aan programma’s zoals Horizon Europe, dat gericht is op het stimuleren van onderzoek en innovatie en waar veel mogelijkheden liggen voor innovatieve bedrijven.

Waar moet ik op letten?
Het is van essentieel belang om goed voorbereid te zijn. Een aanvraag indienen is één ding, maar wanneer erom wordt gevraagd, moet je ook in staat zijn om de verantwoording correct af te handelen. Bart deelt zijn ervaring: “Ik zie dat er soms gedacht wordt: dat doen we achteraf wel’, of ‘we hebben alles wel inzichtelijk’. Als dan blijkt dat de gegevens achteraf op een ander manier gerapporteerd moeten worden, kan dat voor problemen zorgen. Het risico lijkt misschien klein maar impact kan gigantisch zijn”.

Bij Enbition begrijpen wij subsidies. Wij denken vooraf mee en zorgen dat je administratie op de juiste manier is ingericht. Niet met ingewikkelde systemen, maar met simpele pragmatische oplossingen. We houden je gegevens up-to-date, zodat je waar nodig kunt bijsturen. We zorgen voor een makkelijke rapportage, zodat jij alles op de juiste manier kunt verantwoorden. Neem vrijblijvend contact op voor een deskundig advies op maat.