Het einde van het jaar is een drukke tijd, zowel privé als zakelijk. Enerzijds door de feestdagen en anderzijds omdat veel mensen voor het einde van het jaar graag nog dingen afmaken. We maken ons op voor de zakelijke afronding van het jaar 2020. Of je als bedrijf hinder ondervindt van corona of niet, de acties om het jaar af te sluiten blijven hetzelfde.

In dit blog geeft Levi je tips om je als ondernemer zo goed mogelijk voor te bereiden op de afsluiting van dit jaar. Zodat je 2020 met een gerust hart achter je kunt laten en goed voorbereid het nieuwe jaar in gaat.

“Nu ligt het nog vers in je geheugen en zit je er nog midden in.”

Wacht niet tot het maken van de jaarrekening

Wanneer in de eerste maanden van het nieuwe jaar de jaarrekening opgesteld moet worden, word je als ondernemer vaak geconfronteerd met administratieve vragen die opgehelderd moeten worden. Nu ligt het nog vers in je geheugen en zit je er nog midden in. Investeringen die gedaan zijn in kaart brengen, verdachte creditcardbetalingen ophelderen, kwijtgeraakte bonnetjes opzoeken… Noem maar op. Hoe eerder je hieraan begint, hoe meer orde je creëert en daarmee grip op je bedrijf behoudt. Wanneer je december gebruikt om de stukken voor de jaarrekening te verzamelen heb je in januari alles overzichtelijk klaarstaan om te beginnen aan 2021.

Wat je in december kunt doen…

Wat ik heel vaak zie, is dat ondernemers vergeten om openstaande debiteuren te bellen. Wanneer je dit regelmatig doet, creëer je een gelijkmatige inkomstenstroom. Het is heel zinvol om begin december alvast rond te bellen om voor het eind van het jaar nog diverse uitbetalingen op gang te brengen. Zo komt je liquiditeit niet onder druk te staan en kun je beter plannen voor 2021.

Let er verder op dat de declaraties van je personeel verwerkt en uitbetaald zijn en dat de kosten die je nu op tussenrekeningen hebt staan uitgezocht zijn.

Daarnaast, factureer je omzet in december op tijd. En zorg dat je inkoopfacturen op tijd ingeboekt worden. Dan kun je ook de btw op tijd aangeven en terugvragen.

Voor al deze dingen geldt eigenlijk: hoe sneller, hoe beter. Aan het einde van het jaar doe je jezelf echt een plezier door het niet door te schuiven naar 2021.

“Hoe sneller, hoe beter.”

2021

En voor 2021? Zeker nu er vaccins in aantocht zijn, kan er veel gaan schuiven. Ik denk dat er weer veel kansen liggen als de markt straks weer volledig opengaat. Ik zou zeggen: wordt je bedrijf geraakt door de coronacrisis? Wacht nog even met investeren. Kijk nog een paar maanden aan hoe het jaar gaat verlopen. Heb je geen last van de coronacrisis? Dan is nu het moment om te investeren. Misschien wel vooral in menselijk kapitaal. Door de afgelopen maanden zijn er meer mensen op zoek naar een baan en daar kun je als bedrijf van profiteren.

Goede kerstdagen gewenst en tot horens in 2021