Respyre maakt steden groen met hun bio receptief beton waar mos op kan gedijen. We spraken met hun oprichter en CEO Mark de Kruijff, met wie we sinds vorig jaar samenwerken. We hopen in dit interview meer te kunnen leren over de spannende wereld van mos.

Hoi Mark! Het is geweldig om bij elkaar te zitten en bij te praten. Laten we teruggaan naar het begin van je ambities. Hoe ben je met Respyre begonnen?

Na mijn master natuurkunde ben ik begonnen bij Delft Enterprises, het valorisatie centrum van de TU Delft. Hier wordt gekeken hoe de kennis vanuit de universiteit kan worden ingezet in de samenleving.Samen met 2 professoren (Marc Ottelé en Henk Jonker) ben ik gaan kijken of we een oplossing konden vinden om steden effectief en goedkoop te verduurzamen. Wat ons opviel is dat er op de verticale vlakken nog veel groen ontbreekt en dat systemen die er vandaag de dag zijn om verticale begroeiing te creëren te complex, te duur en te lastig zijn. Hiermee ga je dus geen systematische veranderingen teweegbrengen. De professoren waar ik mee werkte waren al jaren bezig met onderzoek naar bio receptief materiaal en wisten dat je de groei van mos kon faciliteren en stimuleren op dit materiaal. En als je dit beton zou aanbrengen op bestaande gebouwen en hierop de groei van mos stimuleert dan zouden die gebouwen vanzelf groen worden.

Wow, je probeert echt een groen bedekte wereld te maken! Wat zijn alle voordelen van een met mos bedekte gevel?

Het is zeer gewenst om meer groen te hebben in de stad, en als iets groen is en groeit neemt het koolstofdioxide op. Zeker het plantje “mos” heeft een aantal voordelen ten opzichte van ander groen. Het plantje bestaat al 300 miljoen jaar is ongelofelijk veerkrachtig. Omdat het geen wortels heeft maar “rizoïden” waarmee het zich hecht aan een materiaal richt het geen schade aan de ondergrond. Omdat ze geen wortels hebben (en dus geen nutriënten uit de bodem kunnen halen, verkrijgen ze al hun voedingstoffen uit hun omgeving (regen en uit de lucht).

Mos haalt veel stikstof uit de lucht wat kan bijdragen aan het stikstofprobleem, ook vangt het fijnstof op in het bladendek. Mos heeft een dik bladendek, dat betekent dat het zich kan “volzuigen” met water. Bij heftige regenbuien neemt dit bladendek veel water op en ontzorgt het de capaciteit van het riool. Als dit water vervolgens weer uit de mossen verdampt, krijg je verdamping wat de stad verkoelt. Begroeide gevels nemen naast water ook veel geluid op. Deze oplossing kan je ook toepassen op geluidswanden naast de snelweg zodat ze extra geluiddempend kan maken. Een andere groot thema vandaag de dag is het verlies aan biodiversiteit, het verlies aan plantjes, insecten daardoor ook andere dieren. De moslaag die wij aanbrengen bestaat uit veel verschillende soorten mos die elk een habitat aanbieden voor meerdere soorten insecten, die weer als voedsel dienen voor verschillend soorten vogels.

Ben je met het bedrijf begonnen om vogelvoer te verstrekken of heeft iets anders je overgehaald om zaken te gaan doen?

Vanuit de universiteit kan je het gedane onderzoek delen en hopen dat er iemand mee aan de slag gaat, maar als je het zelf oppakt kan je sneller veel meer verandering teweegbrengen. Er zijn gigantisch problemen in stedelijke gebieden namelijk: Hitte stress, geluidsoverlast, wateroverlast, slechte luchtkwaliteit en het gebrek aan groen. Deze problemen wilden wij graag oplossen en dat heeft ons gedreven om van een uitvinding een bedrijf te maken zodat we echt wat kunnen veranderen.

We hebben het gebrek aan groen buiten ons eigen kantoor verholpen met het plaatsen van allemaal planten, maar het is nog beter dat iemand dat in de wereld doet! Tegen welke dingen ben jij aangelopen toen je je bedrijf begon?

Tijdens het proces wat we tot nu toe doorgemaakt hebben waren erg enorm veel pieken en dalen. Soms denk je dat het geheel in zal storten, maar een dag later zie je opeens de oplossing en ziet alles er een stuk rooskleuriger uit. Het is tot nu toe een fantastisch avontuur.

Uiteraard zou het Empire State Building of de Kuip een geweldig project zijn om mos overheen te zetten, maar welk gebouw zou je in de toekomst het liefst willen aanpakken?

Het gebruikelijke antwoord hierop is dat we graag een paradepaardje willen hebben. Een mooi pand op de zuidas bijvoorbeeld. Maar wat we het liefst willen laten zien is dat je met ons product heel veel kanten op kan en je er niet heel diep voor in de buidel hoeft te tasten.

Iets met een groot oppervlakte en wat nu als “lelijk” wordt ervaren en er supermooi uit kan komen te zien en daardoor nog meer functionaliteiten krijgt. Wat mij erg vet lijkt is om alle transformatorhuisjes in Nederland te bewerken met ons product.

We wensen je natuurlijk veel succes met het transformeren van alle transformers! Uiteraard weten we dat, maar ik weet zeker dat onze lezers graag zouden willen weten, hoe je in contact bent gekomen met Enbition?

Via een collega bij de TU Delft. Hij kende Tjitze van Enbition en vertelde ons dat we een boekhouder nodig hadden. Hij vertelde mij dat Enbition een stapje harder wil lopen dan de bestaande boekhouders en ons meer kan ondersteunen met de administratie en deze zo in te richten dat het voor ons werkt. Dit vond ik erg interessant.

De samenwerking tot nu toe is voor ons heel leuk! Op welke manieren ondersteunt Enbition jou die je zou willen benadrukken?

Met de boekhouding en personeelszaken maar het belangrijkste is eigenlijk de introductie in de financiële wereld. Wij hebben allemaal een technische achtergrond en hebben niet zoveel kaas gegeten van wat er allemaal komt kijken bij de administratie van je bedrijf. Enbition is erg belangrijk voor ons om te kijken welke stappen allemaal noodzakelijk zijn om alle processen het beste in te richten.